تاریخ: ۱۲ شهريور ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۳:۲۸
بازدید: ۱۵۱
کد خبر: ۳۱۶۳۴۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
هفتمین مثبت متوالی شاخص‏‏‏‏‏‌ها در بورس

تثبیت شاخص در بالای ۲ میلیون واحد؟

‌می‌متالز - در روز‌های اخیر معاملات بورس تهران، رنگ و بویی متعادل‌تر به خود گرفت و بازار توانست تا حدودی خود را از قید و بند رخوت معاملاتی برهاند. آنچه که نشانگر دماسنج‌های اصلی بازار سهام در این روز‌ها مخابره می‌کند، بی رمقی بازار در تداوم روند صعودی است.

به گزارش می‌متالز، معمولا روند‌های صعودی و نزولی در بازارها، با اخبار مثبت و منفی آغاز می‌شود و هر اندازه که این اخبار از ارزش بنیادی بالاتری برخوردار باشد، توان حمایت بیشتر از روند مربوطه را دارد. در روز‌های اخیر نیز مساله فرموله شدن نرخ خوراک شرکت‌های پتروشیمی یکی از اخبار مثبتی بود که در سپهر بورس تهران پدیدار شد و به موازات ظهور این خبر، شاهد استقبال و تزریق حیات مجدد به گردونه معاملات تالار شیشه‌ای بودیم.

بازار در آینه آمار

در روز گذشته، نماگر اصلی بازار سهام با رشد اندک ۰۵/ ۰‌درصدی در ارتفاع ۲ میلیون و ۱۰۵هزار واحدی، کار خود را به اتمام رساند، نماگر هم وزن نیز که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نماد‌های معاملاتی است، با ۱۶/ ۰‌درصد رشد همراه شد، به‌علاوه شاخص‌کل فرابورس نیز به‌عنوان دماسنج اصلی سنجش وضعیت سهام فرابورسی، وضعیت متفاوت تری نسبت به دو نماگر اصلی بازار سهام داشت و با افت ۱۶/ ۰‌درصدی مواجه شد. افزون بر این در روز گذشته، ارزش معاملات خرد بازار سهام که شامل سهام و حق‌تقدم می‌شود، رقم ۵۰۱۴‌میلیارد تومان را ثبت کرد. در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، ۵۱۰‌میلیارد تومان نقدینگی حقیقی نیز از بازار سهام خارج شد.

پایان تاثیر اخبار؟

به‌نظر می‌رسد که اخبار مثبت منتشره در زمینه نرخ خوراک اثر روانی مثبت خود بر بازار سهام را گذاشته و به نوعی اثرات کامل این خبر بر جریان معاملات به‌طور کامل تخلیه شده‌است. بازار برای شکل دهی به روند صعودی بلندمدت نیاز به محرک‌های جدیدی دارد که تماشاگران پشت‌صحنه تالار بورس را به میانه میدان آورده تا جریان تقاضا را در این بازار تحریک کند؛ محرکی که این روز‌ها در بورس تهران غایب است و فعلا هیچ آیتمی در بازار سهام وجود ندارد که وزن قابل توجهی در تغییر محاسبات و معادلات اهالی بورس تهران داشته باشد تا آن‌ها را به سمت و سوی خرید سهام سوق دهد. بازار سرمایه در سنوات اخیر همبستگی مستقیمی با نرخ ارز داشته و اهالی بورس تهران، همواره نبض معاملات بازار ارز را با عینک خاصی رصد و پیگیری کرده اند تا روند تغییرات آتی این پارامتر را پیش بینی و سپس از نتایج آن برای اتخاذ تصمیمات مختلف در زمینه چینش سبد سرمایه گذاری خود استفاده کنند.

بندبازی حوالی ابرکانال

شاخص‌کل بورس تهران پس از ریزش قیمت‌ها که از میانه‌های اردیبهشت سال‌جاری آغاز شد، تا سطح یک‌میلیون و ۹۳۸هزار واحدی نیز عقب نشینی داشت. چنین کاهشی، به منزله افت ۵/ ۲۳‌درصدی نماگر اصلی بازار سهام از سقف تاریخی ثبت شده در ۱۶ اردیبهشت بود، اما بورس تهران در هفته‌ای که گذشت، عملکرد فوق العاده‌ای را از خود به نمایش گذاشت و شاخص‌کل با رشد ۱۳/ ۸‌درصدی همراه شد، این بهترین عملکرد هفتگی شاخص‌کل از هفته منتهی به ۱۰ اسفند سال گذشته بود که سبب شد مجددا کانال ۲میلیون واحدی فتح شود. نکته شایان‌توجه در این اثنا این است که محدوده ۲میلیون واحدی از اهمیت ویژه‌ای برای اهالی بورس تهران برخوردار است و به نوعی در نقش یک مرز حمایتی و روانی مهم در بازار سهام نقش آفرینی می‌کند. به‌نظر می‌رسد در ادامه مسیر معاملاتی، اگر اخبار غیرمنتظره‌ای به بازار سهام مخابره نشود، شاخص خواهد توانست خود را در بالای این سطح روانی حفظ کند و می‌توان به روز‌های آتی بازار سهام، نگرش امیدوارانه تری داشت، اما همان طور که بار‌ها در گزارش‌های قبلی «دنیای‌اقتصاد» اشاره شده، بورس تهران در کلیت خود از داشتن محرکی که توانایی هدایت و پرتاب قیمت‌ها به ارتفاعات بالاتر را داشته باشد، محروم است و فعلا چنین عامل پیشرانی در بازار سهام وجود ندارد.

دلار مهم‌ترین محرک بازار سهام است که از جنبه‌های مختلف جریان تقاضا در بورس تهران را تحریک می‌کند، اول از این جهت که همزمان با اوج گیری انتظارات تورمی در بطن اقتصاد، مردم در تکاپوی حفظ قدرت خرید، راهی بازار‌های دارایی می‌شوند و در این اثنا بورس تهران نیز به‌عنوان یکی از بازار‌هایی که از توان و پتانسیل کافی برای حفظ قدرت خرید سرمایه خانوار برخوردار است، مورد استقبال قرار می‌گیرد. به‌علاوه جهش ارزی سبب می‌شود که قیمت‌های اسمی محصولات شرکت‌هایی که فروش‌های صادراتی دارند با افزایش قابل توجهی همراه شده و طبیعتا، چون شتاب افزایش هزینه‌ها با شتاب افزایش درآمد‌ها یکسان نیست، این موضوع موجب جهش اسمی سود شرکت‌ها در برخی صنایع می‌شود که از این ناحیه نیز رشد قیمت دلار یک درایور و کاتالیزور مثبت برای بازار سهام تلقی می‌شود. به‌علاوه اوج گیری و شعله ورشدن انتظارات تورمی نیز یک عامل تاثیرگذار برای تحریک جریان تقاضا در بورس تهران محسوب می‌شود که فعلا نه از این ناحیه و نه از جانب نرخ ارز سیگنال مثبتی برای بورس تهران وجود ندارد.

شناسایی سود از سوی بورسی‌ها

بعد از عملکرد درخشان شاخص‌های سهامی در هفته‌ای که گذشت، به‌نظر می‌رسد برخی از سرمایه گذاران در جریان معاملات روز گذشته اقدام به شناسایی سود کردند. در هفته گذشته شاخص‌کل بورس تهران با افزایش ۱۳/ ۸‌درصدی همراه شد. شاخص هم وزن افزایش ارتفاع ۴/ ۶‌درصدی را تجربه کرد و شاخص‌کل فرابورس نیز صعود ۴/ ۵‌درصدی داشت. طبیعتا با توجه به چنین رشدهایی، تعدادی از سهامداران که بعد از ریزش قیمت‌ها اقدام به خرید سهم کرده‌بودند از ناحیه زیان خارج شدند و برخی از آن‌ها نیز اقدام به فروش سهام خود کردند تا در ماه‌های آتی و در صورت صلاحدید و مناسب بودن اوضاع مجددا اقدام به خرید سهم کنند، بنابراین می‌توان بخشی از عرضه‌های روز گذشته بازار سهام را به فرآیند شناسایی سود از سوی حقیقی‌ها نسبت داد. به‌علاوه برخی از بند‌های مصوبه نرخ خوراک همچنان دارای ابهاماتی است که از این ناحیه نیز می‌توان برای بازار سهام چشم انداز منفی قائل شد. ابهام، مهم‌ترین دشمن بازاری مثل بورس است و معمولا سرمایه گذاران بورسی، ترجیح می‌دهند با افق روشن و چشم اندازی مشخص درباره روند آتی یک بازار تصمیم‌گیری کنند. به هر روی باید منتظر ماند و دید تکلیف ابهامات این‌چنینی در بستر بازار سهام به کجا خواهد رسید.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده